Read Time:8 Minute, 42 Second

Guide til valg af den bedste robotstøvsuger

 

Er du træt af at svinge støvsugeren, flytte rundt på ledningen og høre på larmen? Eller så du måske gerne, der blev støvsuget oftere, men kan du hverken grave tid eller motivation frem?

I så fald er en robotstøvsuger måske løsningen for dig. Det er efterhånden ved at være nogle år siden, de første robotstøvsugere kom på markedet, men ikke desto mindre er det først inden for de seneste år, at salget af dem for alvor har taget fat.

Flere og flere danskere har fået øjnene op for de smarte og intelligente støvsugere, hvilket naturligvis også har sat sine spor på priserne. Hvor priserne i begyndelsen var skruet helt i vejret, er det ikke længere ualmindeligt at finde et fremragende robotstøvsuger tilbud, og heldigvis for dét.

Det betyder nemlig bare, at der er endnu større grund til at lade robotstøvsugeren overtage den, til tider, sure pligt.

 

Artiklen kan indeholde affiliate-links der gør, at Teknikihjemmet.dk modtager en lille procentdel af fortjenesten hos vores samarbejdspartnere, hvis du vælger at handle hos dem.

 

Hvilken robotstøvsuger skal man vælge?

Du skal vælge en robotstøvsuger, som er tilpasset dine behov og dine krav. Måske har du endda forhørt dig hos venner og familie eller søgt på livet løs efter den bedste robotstøvsuger på Google – uden at blive meget klogere. Men fat mod! I denne artikel gennemgår jeg, hvad du bør være opmærksom på inden køb af en robotstøvsuger.

Jeg kommer blandt andet ind på areal, batteritid, specielle funktioner, dørtrin og generelt fordele og ulemper, således du forhåbentligt kan få fingrene i den bedste robotstøvsuger til dine behov.

Hvor stort et areal skal din kommende robotstøvsuger dække?

Én af de allerførste ting, du bør overveje nøje, inden du vælger en robotstøvsuger, er, hvor stort et areal den skal dække. Der er nemlig stor forskel på, om støvsugeren skal dække 50 kvm eller 150 kvm, og om arealet består af få sammenhængende rum eller flere små rum.

Når du sidder og kigger efter den bedste robotstøvsuger på markedet, skal du have robottens arbejdsareal for øje. Det fortæller dig nemlig, hvor stort et areal robotten kan dække på en enkelt opladning. Samtidig bør du også undersøge, om den er udstyret med en ”genoplad og fortsæt”-funktion, der gør robotten i stand til at oplade undervejs og fortsætte fra, hvor den slap. Denne funktion er især smart, hvis du har en større bolig.

I forlængelse heraf er det også naturligt at kigge nærmere på batteritid, da det ganske enkelt giver dig en fornemmelse af, hvor mange kvadratmetre den kan nå på en opladning.

 

Hvad skal du især være opmærksom på med en robotstøvsuger? Dørtrin

Hvis der er én ting, der i den grad kan forvirre og ikke mindst genere en robotstøvsuger, er det dørtrin. De to ting går ganske enkelt ikke hånd i hånd. Når det så er sagt, afhænger det naturligvis af størrelsen på og udformningen af dine dørtrin. Har du høje dørtrin uden en lille skråning, vil de fleste robotstøvsugere opgive, da dørtrinnets form og højde desværre ikke hjælper dem på vej.

Det er rigtig svært at sige, hvem der laver de bedste robotstøvsugere til at overkomme dørtrin, men en god tommelfingerregel er, at de fleste robotstøvsugere generelt kan køre over dørtrin på cirka 1,5 til to cm.

Hvilken type gulv skal robotstøvsugeren rengøre?

Gulvet har stor betydning for, hvor effektivt din robotstøvsuger kan rengøre. Langt de fleste robotstøvsugere klarer uden problemer rengøring af hårde gulve såvel som bløde tæpper. Hver robotstøvsuger tilpasser sig gulvtypen undervejs, og derfor er der intet til hinder for, at den både kører i og skifter mellem rum med gulvtæpper, klinkefliser og trægulve.

Har du tæpper, bør du dog overveje, hvorvidt du skal have en nyere robotstøvsuger med et kraftigere sug. I takt med at teknologien ændrer sig, udvikler og optimerer de forskellige producenter, som Dyson, Electrolux, Severin, Samsung, Vileda og Miele, naturligvis også deres robotstøvsugere. Af den grund har de nyere modeller et langt bedre sug, batteritid, køreevne og meget mere end førstegenerationsstøvsugerne.

Løse (langhårede) tæpper er endnu en ”forhindring” for robotstøvsugeren, som du skal have in mente – især hvis de har frynser i kanterne. Du kan nemlig risikere, at frynserne eller hårene på tæpperne vikler sig fast i støvsugeren.

Har du husdyr? Find det bedste robotstøvsuger tilbud til hundehår her

Uanset om du har hund, kat eller et helt tredje husdyr, er nogle robotstøvsugere bare bedre udviklet og egnet til at kunne støvsuge dyrehår med deres børster. Har du husdyr, bør du altså være opmærksom på, om robotstøvsugeren er anbefalet til rengøring af dyrehår eller ej. I værste fald risikerer du, at den ikke har sugeevne eller børster, som er kraftige nok til at klare dyrehår. Du bør derfor kigge efter en robotstøvsuger med kraftig sugeevne og gummiruller i stedet for traditionelle børster med hår.

Hvad er dine krav til funktioner?

I dag kan mange robotstøvsugere meget andet end blot at støvsuge og rengøre dit hjem. Du finder både en robotstøvsuger, du kan styre via din smartphone, så du kan tænde/slukke for den samt tidsindstille den til at støvsuge på bestemte tidspunkter og af forskellig varighed. Skal det være endnu mere moderne, er en robotstøvsuger med stemmestyring via Alexa eller Google Home måske noget for dig?

Søger du ovenikøbet en robotstøvsuger, der også kan vaske gulvet, kan du også få fingrene i det. Der findes nemlig forskellige robotter fra Miele, Electrolux, Samsung, Vileda, Dyson og Severin med vådmoppefunktion, så robotstøvsugeren efterlader et skinnende rent gulv. Jo flere funktioner en robotstøvsuger har, jo højere er prisen ofte. Heldigvis kan du også finde et godt robotstøvsuger tilbud, hvor du ikke skal tømme lommerne.

Fordele og ulemper ved en robotstøvsuger

En robotstøvsuger kan være et smart supplement til den almindelige støvsuger, og bor du i en mindre bolig, kan robotstøvsugeren også være den primære støvsuger. Er du i tvivl om, hvorvidt dit hjem overhovedet er egnet til en robotstøvsuger, kan du blive klogere i dette afsnit, hvor vi vender fordele og ulemper ved robotstøvsugere.

Fordele

Først og fremmest frigør en robotstøvsuger en masse tid fra en, til tider, sur pligt. Det er de færreste, som ikke er interesserede i et rent hjem, men omvendt er det også de færreste, som faktisk svinger støvsugeren hver dag. En robotstøvsuger kan hjælpe dig med at holde dit gulv rent, uden du behøver løfte en finger. Du kan eksempelvis have den til at køre, mens du er på arbejde, således du sætter fødderne på et rent gulv, når du træder ind ad døren.

Derudover er en robotstøvsuger god til at fjerne skidt og snavs fra gulve – og især glatte gulve. Vil du gerne have en robotstøvsuger til at rengøre tæpper, skal du sørge for at finde en robotstøvsuger med kraftig sugeevne. Du finder et væld af robotstøvsuger-test online, og det kan være en rigtig god idé at sammenligne dem på tværs af modeller og brands.

Bor du i en etageejendom, hvor dine rum er forbundet med en trappe, er der ingen grund til bekymring. En robotstøvsuger kan uden problemer køre rundt på første eller anden sal uden at køre ud over trappeafsatsen. De forskellige robotstøvsugere har nemlig indbyggede sensorer, der hjælper dem med at afstandsbedømme.

Som nævnt tidligere kan de fleste robotstøvsugere sagtens køre over dørtrin på 1,5-2 cm. Har du dørtrin, som er højere end det, kan du være nødsaget til at flytte robotstøvsugeren rundt fra rum til rum manuelt. Ikke desto mindre er det de færreste nyere boliger, som har høje dørtrin, og omvendt har forskellige robotstøvsuger-test vist, at mange robotstøvsugere sagtens kan køre over højere dørtrin. Hældningen på dørtrinnet er nemlig også afgørende.

Sidst, men ikke mindst, fylder en robotstøvsuger minimalt – selv med ladestation. Den tager ganske enkelt ikke lige så meget plads som eksempelvis en almindelig støvsuger. Dog er der krav til, hvor den skal placeres, så den nemt kan få strøm og ”finde hjem”.

Ulemper

Selvom der er en række tydelige fordele ved robotstøvsugeren, er der omvendt også nogle mindre ulemper, du skal være opmærksom på. Nogle vil mene, den ikke egner sig til en grundig rengøring. Det kommer dog meget an på, hvor stort et areal den skal dække, hvor ofte du ønsker at støvsuge, hvor mange ”forhindringer” der er på dens vej og meget, meget mere.

Siden førstegenerationsrobotstøvsugere kom på markedet, er der sket meget, og de forskellige modeller på markedet kan i dag tilbyde meget mere end de første. Det gælder både, når vi taler sugeevne, batteritid, mulighed for forskellige børster og specielle funktioner. Derfor kan du trygt investere i en robotstøvsuger til både et større og mindre hjem. Bor du i et større hjem, anbefaler jeg dog, at du supplerer med manuel støvsugning ca. en gang om ugen.

Det siger jeg, fordi det kan være svært for robotstøvsugere at få fat i alt skidtet omkring borde- og stoleben. Det samme gør sig gældende med støv på lister og i hjørner, som også er en udfordring. Her kan det altså være nødvendigt, at du selv svinger støvsugeren.

Selvom en robotstøvsuger kører af sig selv, kræver den til gengæld langt mere løbende vedligeholdelse end en almindelig støvsuger. Du skal nemlig oftere rense filtrene og ikke mindst fjerne hår fra børsterne og hjul. Har du husdyr, kan det være nødvendigt at rense børsterne efter hver brug. Du skal også sørge for at tømme støvbeholderen løbende, og hos nogle kan det være nødvendigt at gøre dette efter hver brug. Det afhænger dog igen af, hvor stort et areal robotstøvsugeren dækker, hvor ofte den kører, og hvor ”beskidt” der generelt er.

Måske har du hørt skrækhistorier om, hvordan en robotstøvsuger har spredt skidtet i stedet for at samle det op? Det er sket for nogle, men det er undtagelsen frem for reglen. Det skyldes typisk, at der er en fejl på robotstøvsugeren, eller at man ikke får rengjort hverken børster eller filtre. Derfor er det vigtigt, du sørger for at gøre dette løbende.

 

 

Jeg håber, at du nu er blevet meget klogere på hvad du skal kigge efter i jagten på en ny robotstøvsuger. Besøg vores samarbejdspartner Roboteksperten ved at klikke på billedet herover og find præcis den model der passer til dit hjem.

 

Du kan læse flere artikler om teknik her.

Har du spørgsmål til artiklen eller har du bare brug for vejledning til dit at vælge dit produkt er du altid velkommen til, at sende en mail på kontakt@teknikihjemmet.dk