Vi frygter det alle… At det en dag sker i vores hjem – brand! Det kan have uoverskuelige konsekvenser, hvis der først startes en brand i huset. Mest af alt, hvis man er hjemme samtidig og der er noget galt med huset røgalarm.

Ifølge Bolius Videncenter er der årligt omkring 35.000 brandskader på bygninger og i forbindelse med disse ca. 4-500 personskader.

Artiklen kan indeholde affiliate-links der gør, at Teknikihjemmet.dk modtager en lille procentdel af fortjenesten hos vores samarbejdspartnere, hvis du vælger at handle hos dem.

 

Det giver mig lyst til, at fortælle en uhyggelig historie vi havde her i hjemmet.

Vi mente, at have sikret os godt, ved at sætte røgalarmer op i alle rum. Det var de helt normale røgalarmer, hvor man putter et batteri bagi og skruer den op på loftet. Alle alarmer blev testet en gang imellem og udskiftet batteri efter behov. Men en nat hvor vi alle sov, gik røgalarmen ud af det blå pludselig igang med at hyle i soveværelset. Ikke bare “kalde på batteri hyle”, men “det brander hyle!”.

Tilfældigvis sov min kæreste den nat inde ved en af børnene. Da jeg morgenen efter fortalte om det shock jeg fik og en røgalarm der var blevet revet fra hinanden, sagde hun at hun intet havde bemærket. Det bekymrede mig noget, da det jo vil modsat sige, at vi fra soveværelset ikke ville kunne høre røgalarmen på børneværelset. Jeg besluttede, at det var på tide, at finde en løsning hvor dette ikke kunne ske igen. Der skulle alligevel købes ny røgalarm til soveværelset og jagten gik derfor ind på en smart løsning.

 

Røgalarm med kommunikation

Der er virkelig mange producenter af røgalarmer på det danske marked. Giver man lidt mere for produktet end de helt billige, får du røgalarmer med kommunikation. Det var lige præcis det jeg manglede i vores hjem – røgalarmer der er sammenkoblet.

 

Trådløs røgalarm

En trådløs model er lige så enkel, at montere som en almindelig røgalarm. Der kan dog være krav om maksimum afstand mellem detektorerne ligesom der kun kan sammenkobles en håndfuld alarmer pr. bolig. Efter montering på loftet i de forskellige rum, sammenkobles de enkelt med få tryk på røgalarmerne.

Trådløs røgalarm

 

Kablet røgalarm

En kablet røgalarm kræver en del mere arbejde. Her er røgalarmen forsynet med 230V og kabel imellem røgalarmerne. De fås som regel med eller uden underlag, hvilket betyder om du skal have monteret et lampeudtag til røgalarmen eller montere den direkte på loftet. Installationsarbejdet på 230V nettet må kun udføres af autoriserede fagfolk.

230V røgalarm

 

Konklusion

Jeg valgte selv, at købe 230V udgaven af flere grunde. Dels følger der et genopladelig batteri med, så jeg slipper altså også for at skifte disse fremover. Derudover give denne løsning en sikker kablet forbindelse mellem alle huset røgalarmer. Den sidste grund var, at ESYLUX har udviklet et relæ, som kan kobles på røgalarmerne. Det betyder, at røgalarmerne kan kobles til huset ventilation og tyverialarm på sigt. Du kan læse mere om relæet her.

Indbygning af røgalarm

ESYLUX PROTECTOR K 230Vac inkl. lampeudtag købt hos Wattoo.dk

 

Læs flere artikler om teknik her.

Har du spørgsmål til artiklen eller har du bare brug for vejledning til dit at vælge dit produkt er du altid velkommen til at sende en mail på kontakt@teknikihjemmet.dk