Read Time:8 Minute, 18 Second

Philips Hue vs IKEA TRÅDFRI – Hvad skal du vælge?

 

Er du på udkig efter smart belysning til hjemmet? Smart belysning hitter som aldrig før, og hvor Philips Hue i begyndelsen sad på stort set hele markedet, er der i dag trådt andre velkendte firmaer på scenen. Iblandt disse finder vi møbelgiganten IKEA, som for nogle år siden valgte at tage kampen op mod Philips Hue smart belysning ved at lancere smart belysning til priser, som i den grad fangede forbrugernes opmærksomhed.

Den primære og mest iøjnefaldende forskel på Philips Hue og IKEA TRÅDFRI er nemlig deres pris. Hvor Philips Hue tilbyder et startsæt med tre farvepærer, en bridge og en fjernbetjening til 1490 kr., finder du hos IKEA et TRÅDFRI startsæt med to pærer, en hub og en fjernbetjening til kun 599 kr.

De befinder sig altså i to vidt forskellige prisklasser, men hvordan adskiller de sig ellers fra hinanden, når det kommer til kvalitet og brugervenlighed? I denne artikel kommer vi med en anmeldelse af smartbelysning fra henholdsvis Philips Hue og IKEA TRÅDFRI, så du er klædt endnu bedre på til at skulle vælge smart belysning.

Artiklen kan indeholde affiliate-links der gør, at Teknikihjemmet.dk modtager en lille procentdel af fortjenesten hos vores samarbejdspartnere, hvis du vælger at handle hos dem.

Philips Hue – et belysningsunivers med uanede muligheder

Som skrevet indledningsvist var Philips Hue de første på markedet inden for smart belysning. Philips Hue bærer i den grad præg af kvalitet og funktionsrigdom og der er ingen tvivl om, at deres koncept har haft god tid til at modne. Alt fra pærerne til bridgen og fjernbetjeningen er skabt i flotte og holdbare materialer, men det stopper ikke dér. Philips Hue er nemlig også utroligt brugervenligt, og opsætningen er nem.

 

Læs også vores E-bog “Philips Hue – Kom godt i gang” og lær mere om systemet og sammenkobling med Ikea Trådfri. 

 

 

Opsætning af Philips Hue i hjemmet

Før pærerne fungerer, skal du koble den medfølgende bridge til din router, så du kan få pærerne til at fungere. Lige så snart opsætningen er klaret, kan du tænde pærerne og koble dem på systemet. Du kan både styre belysningen med den medfølgende fjernbetjening, men du kan også hente Hue-appen til din smartphone og styre belysningen derigennem. Det er klart at foretrække, da app’en også åbner op for endnu flere funktioner og muligheder.

Philips Hue Bridge er enkelt i designet og er kun 8,8 x 8,8 x 2,6 cm.

Funktionel og moderne smart belysning

I Hue-appen finder du blandt andet ”Rooms”, der gør det muligt at styre pærerne kollektivt i ét rum. Du kan dog stadig også sagtens styre dem enkeltvis. Derudover finder du også ”Routines”, som giver dig mulighed for at tidsindstille pærerne og bestemme, hvornår de skal tænde, og hvor længe de skal lyse i løbet af dagen. Denne funktion er utroligt smart, hvis du skal ud at rejse, da du på den måde slipper for at skulle sætte manuelle timere til.

I appenfinder du også ”Explore”, som giver adgang til endnu flere funktioner. Du har ovenikøbet mulighed for at styre dine pærer fra andre apps og via stemmestyring, hvilket blot åbner op for endnu flere muligheder.

Kort sagt, med Philips Hue smart belysning åbner der sig et helt belysningsunivers. Efterhånden kan flere og flere ting styres via telefonen, og herunder også tyverialarmer som Trueguard Pro+, som vi tidligere har givet en anmeldelse og guide til.

Læs også: Trueguard Pro+ Den smarteste alarm

Én af de store fordele ved Philips Hue er, at du ikke kun kan styre belysningen, når du er hjemme. Du kan nemlig også styre dem, når du er væk fra hjemmet. Skulle du altså have glemt at slukke for lyset, kan du uden problemer slå det fra uden for hjemmet. Derudover giver farvepalletten i appen dig mulighed for at justere farvetemperatur såvel som farvelys med sublim præcision. Du stryger blot fingeren henover paletten for at styre belysningen. Nemmere og mere præcist bliver det næsten ikke!

Philips Hue er gennemtænkt og gennemført, og det eneste ”minus” ved deres bud på smart belysning er prisen. Ønsker du smart belysning i hele hjemmet, kan pengene hurtigt få ben at gå på hos Philips Hue, eftersom prisen på pærerne ligger i den høje ende.

 


 

IKEA TRÅDFRI – enkelhed er nøgleordet

Med IKEA TRÅDFRI får du, som med mange andre IKEA-produkter, hvad du ser. Når det så er sagt, er det ikke nødvendigvis negativt. IKEA TRÅDFRI er enkelt i sit design og sin brugerflade, og selvom det ikke har samme funktionsrigdom og præcision som Philips Hue, har de lavet smart belysning som, til prisen, er rigtigt godt.

 

Opsætning af IKEA TRÅDFRI

Ligesom Hue, skal du koble den medfølgende hub til din router, således pærerne kan kommunikere med din smartphone. Til trods for at der også er fjernbetjening med i IKEA’s system, er styring via smartphone klart at foretrække. På den måde kan du nemt og bekvemt styre stuebelysningen fra køkkenet og omvendt, og appen giver desuden og adgang til flere funktioner end fjernbetjeningen.

Men… Opsætningen af IKEA TRÅDFRI kan godt være en smule ”tricky”. For at forbinde hubben skal du eksempelvis åbne bunden af hubben for at finde knappen til at forbinde med. På samme måde skal du også åbne bunden af den medfølgende fjernbetjening for at koble de enkelte pærer til systemet. Pærerne kobles til systemet ved at have dem tæt på fjernbetjeningen, mens knappen under fjernbetjeningen trykkes ind. Lige så snart det har blinket, kobler pæren sig på netværket, og du kan nu bruge IKEA’s smart belysning.

Det er derudover muligt, at koble IKEA TRÅDFRI til din Philips Hue Bridge hvorfra begge typer pære kan styres sammen.

 

Brugervenligt og med de mest nødvendige funktioner

IKEA TRÅDFRI appen er utrolig brugervenlig og lige til. Som med Philips Hue kan du også både styre TRÅDFRI pærerne samlet i ”rum” eller enkeltvis. Du kan nemt koble forskellige pærer til ét ”rum”. Hvor Hue brillerer med imponerende præcision, når farven eller lysstyrken skal indstilles, er IKEA TRÅDFRI’s justering mere simpel og ”grov”. Ikke desto mindre har de et imponerende lys og en skarphed, som slår Philips Hue af pinden. Til gengæld vinder Hue kampen om at kunne gå længst ned i lysstyrke.

I TRÅDFRI appen kan du også indstille timere til ”Ingen hjemme”, således de tænder og slukker, mens du er væk. Du indstiller selv tidspunkter, men funktionen sørger for at tidspunkterne for tænding varierer inden for et interval på +/- 15 minutter. På den måde bliver det ikke alt for tydeligt for fremmede, at der er timere på. Du kan naturligvis også indstille tidsbestemte timere, som tænder og slukker på præcist de tidspunkter, du angiver. Én af de rigtigt smarte funktioner i IKEA TRÅDFRI appen er ”Så står vi op”. Med den funktion kan du nemlig indstille pærerne til at blænde langsomt op fordelt over 30 minutter. Det giver en naturlig og ikke mindst mere behagelig opvågning. På den halve time vænner øjnene sig nemlig til, at der bliver lysere – dette til trods for, at de er lukket, mens du sover.

 

Philips Hue versus IKEA TRÅDFRI – dommen

IKEA TRÅDFRI har måske ikke lige så mange funktioner som Philips Hue, men de har smart belysning i en prisklasse for sig selv. Hos IKEA kan du komme rigtigt langt med 2.000 kr. til smart belysning, hvorimod det kommer til at knibe en smule hos Hue.

Uanset om du vælger IKEA TRÅDFRI eller Philips Hue pære til dit hjem, vil du få glæde af alle de smarte funktioner.

 

Går du med tanker om at investere i smart belysning i hele hjemmet, og vil du gerne kunne integrere det med andre smarte apps og benytte stemmestyring, vil vi anbefale Philips Hue.

 

Når det så er sagt, så er IKEA TRÅDFRI den perfekte løsning til dig, der ønsker at prøve smart belysning af i et mindre hjem eller i få lamper.

 

Læs flere artikler om teknik her.

Har du spørgsmål til artiklen eller har du bare brug for vejledning til dit at vælge dit produkt er du altid velkommen til, at sende en mail på kontakt@teknikihjemmet.dk