Read Time:15 Minute, 13 Second

Mange boligejere har hver sommer problemer med, at holde temperaturen nede inde i huset. Vi oplever klimaforandringer der gør, at hedebølger oftere rammer Danmark. Det giver lange perioder med høje temperature. Dog er der flere ting du kan gøre for, at holde dit hjem køligt hele sommeren.

Artiklen kan indeholde affiliate-links der gør, at Teknikihjemmet.dk modtager en lille procentdel af fortjenesten hos vores samarbejdspartnere, hvis du vælger at handle hos dem.

Hold varmen ude

Det lyder meget simpelt, men faktisk er det vigtigste råd, at holde varmen ude. Hver gang en dør eller et vindue åbnes vil der helt naturlig komme varme ud eller ind i huset, afhængig af årstiden og temperaturen udenfor. Det betyder, at du på de varmeste dage om sommeren vil varme dit hus op, hvis døre og vinduer står åbne midt på dagen. I Sydeuropa har de for længst lært, at man i dagtimerne har lukkede døre og vinduer samt måske endda skodder foran for, at opretholde et køligt hjem.

Det kan være fristende, at lade den varme sommerluft komme ind i huset. Men når sommeren er på sit højeste, vil det opvarme dit hjem.

Et godt trick er, at bruge en vejrstation som vejledende hjælp. De fleste vejrstationer viser både temperaturen indendørs og udendørs. Dermed er det nemt, at se hvornår det ikke er smart med åbne vinduer. På de varmeste dage kan temperaturen udenfor være højere end indendørs helt til om aftenen. Vi har i Danmark lidt, at lære endnu og det skal vi se nærmere på i denne artikel.

 

6 måder effektive måder til et køligt hjem

Der findes flere måder på, at holde hjemmets temperatur nede og rimelig konstant. Nedenfor kigger vi på 6 forskellige måder med hver deres fordele og ulemper.

1. Isolering

Isoleringsmateriale forbindes ofte med at holde varmen inde i de kolde perioder. Men faktisk har du også meget gavn af husets isolering om sommeren. På samme måde som isoleringen holder varmen inde om vinteren, holder det også husets temperatur nede om sommeren.

Isolering af dit hus holder varmen inde om vinteren og varmen ude om sommeren.

I en bygning er der både isolering mod jorden, i væggene samt på loftet. Du har derfor muligvis en god mulighed for, at efterisolere dit hus. Afhængig af din boligs alder og type kan det være mere eller mindre relevant. Har du en bolig som er mere end 20 år gammel og god adgang til loftrummet, kan det være en god mulighed for dig at efterisolere. Har du en nyere bolig eller har du allerede efterisoleret, så tag et kig på de andre 5 forslag til at holde din bolig kølig.

Fordele

Du har glæde at en godt isoleret bolig hele året. Du vil opleve et bedre indeklima og mulighed for at spare en del penge. Det er som ofte en god investering at efterisolere, da pengene hurtigt er tjent hjem i lavere varmeregning.

Ulemper

Efterisolering kan ikke stå alene om, at holde temperaturen i boligen nede. Det er dog en betydelig faktor, men egner sig bedst sammen med et af de andre metoder.

Efterisolering – Sådan gør du:

Der er to muligheder til, at få efterisoleret boligen.

  1. Undersøg selv husets isoleringsniveau og sammenlign med anbefalinger. Her kan du evt. tage udgangspunkt i husets energimækningsrapport, hvor der fremgår anbefalinger til besparelsesforslag. Der udarbejdes en energimækningsrapport ved salg.
  2. Få professionelle fagfolk til, at vurdere dit hus og få tilsendt fire uforpligtende tilbud på efterisolering af din bolig. Med denne løsning er du sikker på, at du isolere de rigtige steder på den rigtige måde.

 

2. Ventilationsanlæg

Et moderne ventilationsanlæg i boliger består af to ventilatorer, filtre samt kryds- eller rotorveksler til varmegenvinding. Der er flere måder hvor på anlægget kan blæse kølig luft ind i huset. Den første måde er ved, at anlægget blæser kølig aftenluft ind udenom varmegenvindingen. En anden måde er med kølegenvinding, som bruges når udetemperaturen er højere end indetemperaturen. Den sidste måde er med en køleflade på indblæsningsluften. En ventilationsanlæg kan bidrage til et køligt hjem samtidig med, at du får en masse andre fordele.

Et ventilationsanlæg kan ofte kun bemærkes ved et par ventiler i loftet.

Fordele

Du opnår mange fordele ved, at installere et ventilationsanlæg i din bolig. Anlægget giver huset et godt indeklima året rundt. Både temperatur, fugt, radon og CO2 bliver holdt på et kontrolleret niveau. Derudover får du en mærkbar øget komfort og muligvis en værdistigning på boligen.

Ulemper

Der er en del arbejde i, at installere et ventilationsanlæg. Det kan derfor også betale sig, at søge rådgivning og evt. hjælp. Derudover kan det for nogen være en stor investering, men her skal man huske på, at gevinsten er et godt indeklima og dit eget helbred.

Ventilationsanlæg – Sådan gør du:

Du kan vælge, at få rådgivning og montere alt selv eller få professionel hjælp til hele projektet.

Hvis du ønsker, at få professionel hjælp bør du indhente flere tilbud da der kan være forskel på anlægstyper, arbejdsløn osv.

 

Har du mod på selv, at montere anlægget er der mange penge at spare. Du gør dig dog klogt i, at opsøge den rigtige viden inden du kaster dig ud i projektet. Du skal kun bruge en plantegning over din bolig for, at komme videre i denne proces.

 

Sidst men ikke mindst kan du skrive dig op til den kommende E-bog fra Teknikihjemmet.dk. Her vil du få en dybdegående gennemgang af komponenter, installationen, idriftsættelsen samt den kommende vedligehold.

 

3. Affugter

En affugter kan også bidrage til komforten i boligen. Den kan ikke sænke temperaturen, men pga. varmeindexet kan det føles varmere end det faktisk er. Varmeindexet er en betegnelse for hvordan kroppen oplever temperaturen afhængig af luftens relative fugtighed. Jo højere fugtighed, desto varmere føles det. Du kan lære mere om varmeindexet her .

For høj fugtighed i hjemmet giver et dårlig indeklima.

Er du i tvivl om hvad fugtigheden i din bolig er, bør du anskaffe dig en temperaturmåler med fugtighedsmåler. Her kan det som regel godt svare sig, at vælge en vejrstation, så du samtidig får oplysninger om temperatur og fugt udenfor.

Du kan finde en god vejrstation her.

Fordele

Med en affugter har du kontrol over boligens fugtighed året rundt. Det øger komforten og minimere risikoen for skimmelsvamp i boligen. Ligeledes føles det som om den er med til, at holde dit hjem køligt.

Det er nemt at komme igang med en affugter, Du indstiller blot den ønskede maksimale fugtighed på enheden (f.eks. 60%) og herefter starter og stopper den selv i forhold til luftens fugtighed.

Ulemper

Nogle modeller skal har indbygget tank som manuelt skal tømmes engang imellem. Andre fås med afløb. Ligeledes skal du være opmærksom på støv fra enheden. Vælg en støjsvag model.

 

Affugtere – Sådan gør du:

Der findes mange modeller og størrelse af affugtere på markedet. Det vigtigste er hvor stort et område enheden skal affugte.

Du skal gøre op med dig selv om du er villig til at tømme enhedens beholder eller om den skal være udstyret med kondensslange til afløb.

 

 

4. Aircondition

Aircondition er en effektiv måde, at opnå et køligt hjem. De ses ofte som en del af de mange luft til luft varmepumper der installeres i de danske boliger. De fleste af disse har og en kølefunktion, som i princippet vender kredsløbet og køler istedet for at opvarme. Du her derfor mulighed for, at styre temperaturen i dit hjem hele året.

En aircondition fylder ikke meget på væggen og er yderst effektiv til afkøling.

Fordele

Som oftest vil en aircondition i en bolig være samme enhed som luft til luft varmepumpe. De giver dermed både en billig opvarmning i fyringssæsonen og mulighed for god køling om sommeren. Samtidig har du mulighed for at bruge enheden til affugtning, hvilket også forbedre dit indeklima.

Ulemper

Du kan måske lave en del af installationsarbejdet, men påfyldning af kølemiddel samt el-installation skal ske ved en autoriseret virksomhed. Samtidigt kan du opleve støj fra enheden indvendigt og udvendigt. Dette bør du være opmærksom på, i dit valg af varmepumpe.

 

Aircondition – Sådan gør du:

 

Er du gør-det-selv typen, har du mulighed for, at gøre en del arbejdet selv. Du kan enten vælge, at købe anlægget med eller uden professionel montering. Ligeledes har du mulighed for, at få energitilskud fratrukket i prisen.

 

5. Solafskærmning

En stor del af opvarmningen udefra kommer igennem boligens vinduer. Derfor kan det være godt givet ud og afskærme her, hvis man ønsker, at begrænse temperaturen indenfor.

Undgå overophedning af din bolig, ved at afskærme solen.

Solafskærmning kan enten være monteret på indersiden eller ydersiden af ruden. Begge dele kan enten være mekanisk eller elektrisk.

Den udvendige afskærmning er mest effektiv, da solens varme helt afskærmes fra ruden.

Fordele

Solafskærmning kan være en billig måde, at holde varmen ude. Afskærmningen kan både virke mod solindstråling og indkig fra naboer. Fordelen ved den indendørs solafskærmning er, at den er betjene at betjene. Den udvendige afskærmning er effektiv til, at stoppe solens varme og bidrager en del til et køligt hjem.

Ulemper

Vælger man kun den indendørs afskærmning, opnår man ikke den fulde effekt. Det giver kun en begrænset virkning mod solens varme, da solstrålerne kommer igennem ruden.

Solafskærmning – Sådan gør du:

Indendørs afskærmning kan bestå af gardiner, persienner, lameller osv. Der fås typer som mørklægger og reflektere solens stråler. Disse er gode i soverum, hvor mærklægning midt på dagen er muligt.

Du finder indendørs solafskærmning i din lokale boligbutik. Er du på udkig efter en elektronisk udgave har Ikea en god løsning – se mere her.

Udendørs solafskærmning kan laves med tagudhæng, beplantning, skodder, persienner eller screens. Hvilken løsning der passer bedst på din bolig, afhænger af flere parametre. Hvis du ønsker udvendig solafskærmning er det derfor en god idé, at søge rådgivning hos en leverandør som kan give dig et gratis besøg og tilbud.

 

Et solsejl kan både give skygge til terrassen og huset.

Hvis du samtidig ønsker skygge over terressen, kan et solsejl måske være løsningen.

 

6. Markise

En anden form for solafskærmning, er en udvendig markise. Denne løsning anvendes ofte, når man har en terrasse som man ønsker overdækket. En markise kan derfor have flere funktioner i din bolig. Udover at beskytte mod solindstråling, får du også beskyttelse mod dug og regn på terrassen og din bolig kan derfor pludselig føles større.

Fordele

En markise fylder ikke meget på huset facade når den er foldet sammen. Derudover giver laver den en effektiv skygge for solens stråler mod vinduerne. Du kan få en markise som passer præcis på dit hus ift. farve, størrelse og design.

Ulemper

Større markiser kræves muligvis professionelle folk til montering pga. vægt og transport.

Markise- Sådan gør du:

Udvalget af markiser er stort og det er derfor vigtigt du undersøger hvad du har brug for. Hvor bred skal den værre? og hvor langt ud på terrassen har du brug for den dækker? Hvilken farve? Hvilket design skal den have? Og skal den være manuel eller elektrisk?

Den store fordel med elektriske markiser er, at de fås med en lille vindmåler der sørger for den selv kører ind. Når det blæser for meget, sørger automatikken selv for, at markisen rulles ind. Ligeledes kan de fås med solføler, som automatisk kører den ud, når solen er kraftig. Du har derfor mulighed for, at få en markise som automatisk er med til, at holde din bolig kølig.

 

Montering af markisen er til at gå til. Se bare videoen her:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik hos Teknikihjemmet.dk.
I Accept

 

 

Alternative muligheder

Hvis du ikke synes, at du vil bruge tiden eller pengene på de 6 foreslag, får du her en alternative idé.

En bord- eller loftventilator kan være uundværlig i de varme måneder.

Du kan få luften omkring til til, at føles koldere med en ventilator. Ved stillestående luft vil du opleve, at temperaturen på luften omkring kroppen vil stige. Det betyder dermed, at det kan føles varmere end det egentlig er, når luften står stille. En nem og billig metode er derfor, at anskaffe sig en eller flere ventilatorer i hjemmet. Både bord- og gulvventilatorer kan være nyttige i stuen eller soveværelset. Værd dog opmærksom på, at denne løsning ikke kan holde dit hjem køligt, men får det til at føles koldere.

 

 

Læs flere artikler om indeklima her.

Har du spørgsmål til artiklen eller har du bare brug for vejledning til dit at vælge dit produkt er du altid velkommen til, at sende en mail på kontakt@teknikihjemmet.dk