Sådan styrer du dit udvendige lys

De fleste boliger har udvendigt lys på facaden og i indkørslen, men hvordan styrer man det egentlig på en smart måde? Det spørgsmål finder du svaret på her i artiklen, hvor vi fortæller om fordele og ulemper der er ved de forskellige metoder. Vi kommer også ind på hvilken løsning der passer bedst til dig og hvordan du nemmest kommer igang.

Ud over at gøre din belysning smart, kan det også have en forebyggende effekt mod indbrud, hvis f.eks. lyset tænder når en person nærmer sig. Det Kriminal Præventive Råd fortæller bl.a. at styring på udendørs lys er med til, at nedbringe indbrud.

Artiklen kan indeholde affiliate-links der gør, at Teknikihjemmet.dk modtager en lille procentdel af fortjenesten hos vores samarbejdspartnere, hvis du vælger at handle hos dem.

Vi har samlet 5 forskellige måder du kan styre dit udvendige lys på. De første fire kræver højst sandsynligt, at du får besøg af en elektriker. Hvis du vil kunne lave det hele selv, kan du springe direkte til punkt 5, hvor vi fortæller om hvordan Philips Hue kan bruges udendørs. Det er nemt at gå til for enhver og koster mindre end du tror.

Lyset på facaden eller i haven kan styres på en nem og enkelt måde.

5 måder at styre lyset på

Manuel

Den billigste og mest simple metode til at styre lyset er med en afbryder på væggen indenfor. Herfra er er trukket et kabel ud til lampen på væggen eller hvor de udvendige lys er placeret. Metoden med en afbryder gør, at du har 100 % kontrol over hvornår lyset er tændt. Ulempen er dog, at det altid foregår manuelt og kan ikke automatiseret til selv, at tænde og slukke.

Hvis du skal igang med, at installere udvendige lamper og overvejer denne metode, bør du være opmærksom på et par ting. Det kræver el-autorisation at trække kabler, montere lampe og afbryder. Derfor skal du have fat i en elektriker til, at hjælpe dig med opgaven. Få et godt tilbud fra en lokal elektriker nederst i artiklen.

 

Bevægelses sensor

Udvendig lys bliver rigtig mange steder styret af en bevægelses sensor også kaldet PIR (Passive Infrared Sensor). En bevægelses sensor reagere på bevægelse og temperaturforskelle. Derudover har den indbygget dagslyssensor og timer, så den kun tænder i de mørke timer og selv slukker efter ønsket tidsinterval. Det er oftest lavet sådan, at bevægelsessensoren rækkevidde dækker indkørslen eller området omkring hoveddøren.

Ofte kan man i byggemarkederne købe udendørs lampe med indbygget sensor. Det giver dog problemer når du senere hen ønsker flere lamper udenfor, da de så vil tænde forskelligt. Derfor råder Teknik I Hjemmet til, at man køber en separat bevægelses sensor, hvis man ønsker sit udendørs lys styret sådan.

En bevægelses sensor kan med fordel kombineres med den manuelle afbryder, så du både har den automatiske del og muligheden for, at lade lyset være tændt længere tid med afbryderen. Ligesom med afbryderen kræver installation af en bevægelses sensor el-autorisation. Dog kan du med økonomisk fordel selv købe materialerne hjem inden du får besøg af elektrikeren.

Hos Teknik I hjemmet anbefaler vi Minilux fra Servodan, som har en rækkevidde på op til 14 meter. Ligeledes kan både luxniveau og tidsforsinkelse nemt stilles direkte på bevægelses sensoren.

 

Skumringsrelæ

Et skumringsrelæ er lavet udelukkende til, at styre udendørs lys. Som navnet angiver reagere et skumringsrelæ, når der er tiltagende tusmørke fra solnedgang, også kaldet skumring. Måden dette registreres på er med en dagslyssensor, som indstilles til et ønsket lux-niveau. På den måde er lyset altid tændt, når lysniveauet udendørs er under et indstillede niveau.

For at få den optimale måling af lysniveauet, monteres skumringsrelæet på skyggesiden af huset mod nord. Det ses ofte, at et skumringsrelæ kombineres med et kontaktur. På den måde kan man f.eks. indstille, at det udvendige lys ikke skal være tændt mellem kl. 24 og 05.

Hos Teknik I hjemmet anbefaler vi Minilux skumringsrelæ fra Servodan. Denne model kan indstilles fra 2 til 200 lux og kan derfor bruges til alle normale installationer for udvendigt lys. Denne installationen kræver også el-autorisation, men du kan også her med økonomisk fordel selv købe materialerne hjem inden du får besøg af elektrikeren.

 

Kontaktur

Det fjerde mulighed for, at styre den udvendige belysning er med et kontaktur. Det kan enten være en model der er monteret i el-tavlen, eller en du stikker direkte i stikkontakten. Med et kontaktur har du mulighed for, at bestemme hvornår lyset skal tænde og slukke på forskellige tidspunkter af døgnet. Ulempen ved denne model til udvendige lamper er, at døgnets lyse timer ændre sig i løbet af året. Hvis du kun ønsker, at lyset er tændt i de mørke timer, er indstilling af uret flere gange om året derfor nødvendigt.

Der hvor et kontaktur bliver smart, er når det kombineres med f.eks. et skumringsrelæ. På den måde kan du præcis styre, at lyset kun skal være tændt bestemte timer i døgnet, hvis det er mørkt og f.eks. slukket om natten.

Der findes mange forskellige modeller på markedet, ligefra meget avanceret til simpel ur styring. På samme måde er brugervenligheden meget forskellige og vi anbefaler derfor en model med indbygget bluetooth. I denne model kan ur programmet indstilles fra din telefon og overføres til uret.

Installationen kræver ligesom de ovenstående el-autorisation, men du kan med økonomisk fordel selv købe materialerne hjem inden du får besøg af elektrikeren.

 

Du kan selvfølgelig også vælge den helt simple til stikkontakten. Den bruges ofte til julebelysning udenfor, men kan på samme måde bruges til lamper både indendørs og udendørs.

 

Philips Hue

Philips Hue er svaret på smart belysning. Vi har hos Teknik I Hjemmet tidligere skrevet en stor guide til Philips Hue, hvor vi også kommer ind på hvordan det kan bruges udendørs. Som jeg indledningsvis nævnte, er løsningen med Philips Hue lige til at gå til. Hvis du i forevejen har lamperne, har du ikke brug for elektriker til opgaven.

Læs også: Philips Hue Guide

Philips Hue har et bredt produktsortiment, som også består af produkter til udendørs montering. Først og fremmest har de udviklet deres egne lamper, med de indbyggede smarte funktioner. Du kan dog sagtens få Philips Hue’s funktioner i dine egne lamper blot ved, at skifte dine pære til smarte pære fra Philips Hue.

 

For at automatisere det smarte lys, har Philips Hue derudover udviklet en bevægelses sensor, som kan monteres udendørs. Sensoren er batteridrevet og kommunikere trådløst. Det betyder at du kan placere den hvor som helst uden, at skulle tænkte på kabler og elektriker. Den har samtidig indbygget dagslyssensor og dag/natindstilling.

 

Sidst men ikke mindst kan Philips Hue Smart Plug bruges til styring af udvendig belysning. Smart Plug sættes i en stikkontakt og du har herefter fuld kontrol over hvornår den skal tænde og slukke. Alt sammen kan styres via bluetooth på din telefon. Denne løsning er f.eks. perfekt til, at styre julebelysningen udenfor.

 

Denne metode bør du vælge

Vi har nu været igennem de forskellige metoder til, at styre din udvendige belysning. Som du nok har læst, er der fordele og ulemper ved de forskellige installationer. Derfor afhænger dit valg også af, hvordan din installation ser ud idag. Har du ingen lamper udenfor? Så bliver du under alle omstændigheder nødt til, at få fat i en elektriker. Det kan også være, at du har én lampe, men gerne vil udvide. Det vil ligeledes kræve en person med el-autorisation.

Når du skal lave en ny installation er det vigtigt, at du gør dig overvejelserne som jeg har været inde over i artiklen. Hvad er dit behov for lys udenfor? Skal det brænde i alle mørke timer eller kun når nogen nærmer sig huset? Gør dig alle overvejelserne og find den rigtige løsning til dig.

Det kan også være, at du allerede nu har styr på antallet af lamper udenfor. Hvis dit behov er, at der bliver installeret en bevægelses sensor, skumringsrelæ og/eller kontaktur, skal du højst sandsynligt også have fat i en elektriker.

Husk altid at indhente flere tilbud, når du skal have en håndværker ud. Du kan nemt indhente tilbud fra 3 elektrikere hos

 

Hvis du derimod har lamperne du ønsker og samtidig kan se idéen i, at gøre den udvendige belysning smart, bør du kigge efter Philips Hue. Du kan komme igang uden hjælp fra elektrikere og du har fuld kontrol over lyset efterfølgende. Samtidigt får du en installation som er fleksibel og nem at ændre efterfølgende.

Læs også: Philips Hue Guide

 

Læs flere af vores artikler om teknik her.

Har du spørgsmål til artiklen eller har du bare brug for vejledning til dit at vælge dit produkt er du altid velkommen til, at sende en mail på kontakt@teknikihjemmet.dk