Smart varmestyring i boligen

Mange har allerede smarte pære, TV og højttaler i boligen, som alle gør tingene lidt nemmere i hverdagen, men dem der også har valgt en smart varmestyring til deres bolig, sparer både penge, tid og bekymring. Går du og overvejer om smart varmestyring i din bolig eller lejlighed? Så læs med her og lær meget mere.

Artiklen kan indeholde affiliate-links der gør, at Teknikihjemmet.dk modtager en lille procentdel af fortjenesten hos vores samarbejdspartnere, hvis du vælger at handle hos dem.

Hvad er smart varmestyring?

Smart varmestyring er en automatisering af din radiator termostat eller gulvvarme. Det kan også være tilkoblet din varmeforsyning som f.eks. gasfyr eller fjernvarmestyring.

En gammeldags radiatorventil som denne udskiftes nemt og hurtig til en ny smart radiatorventil.

 

En sådan styring vil kunne gøre det samme som de gammeldags termostater og meget mere til. Natsækning af temperatur, automatisk luk ved åben vindue og styring fra din telefon er bare nogle af de ting du også får. Der er derudover en økonomisk fordel, som vi har lavet en gennemgang af længere nede i artiklen.

Du kan både lave en smart varmestyring til dine radiatorer og gulvvarmesystemer. Faktisk kan elektrisk gulvvarme også styres i nogle systemer.

At udskifte dine gamle termostater er begyndelsen på smart og intelligent energistyring i din bolig. Det er samtidig noget alle kan være med på, da det er nemt.

Hvornår og hvorfor bør du udskifte dine gamle termostater?

Først og fremmest handler det om hvor gamle dine nuværende termostater er. Er de fra før år 2000 kan det sagtens betale sig, at udskifte dem. Her vil du typisk have tjent pengene hjem via din varmeregning i løbet af 3-4 år.

Det er af samme grund, at du bør gøre det. Besparelsen på varmeregningen. Med en lille investeringen kan du opnå et bedre indeklima, automateringer der gør din hverdag nemmere og en forholdsvis kort tilbagebetalingstid.

Når du skal i gang, med at gøre din varmestyring smart, kan du sagtens starte med et par enkelte rum og tilkøbe flere smarte termostater senere. På den måde kan du lære systemet at kende og komme i gang endnu billigere.

 

Gulvvarme med smarte termostater

Mange danske hjem har en kombineret varmeløsning med både radiatorer og gulvvarme. Med et smart varmesystem kan du nemt styre både din gulvvarmestyring og radiatorer fra samme system.

Hver dog opmærksom på, at smarte termostater ikke virker på returventiler. Her vil det i så fald kræve, at ventilen udskiftes.

 

Læs også vores E-bog “Philips Hue – Kom godt i gang” og lær mere om systemet og sammenkobling med Ikea Trådfri. 

 

Producenter

Der er efterhånden ret mange producenter, som har kastet sig over at lave elektriske termostater. I denne artikel tager vi udgangspunkt i dit mest populære og gennemtestede systemer.

Danfoss

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik hos Teknikihjemmet.dk.
I Accept

 

Danfoss har lavet to forskellige systemer der kan styre varmen automatisk for dig.

Danfoss Eco

Deres ene udgave hedder Eco og er vinder af People’s Choice ved Danish Design Award 2018. Den programmeres og styres via bluetooth på din mobil. Denne model kan du derfor ikke styre hvis du er mere end ca. 10 meter fra den.

Den leveres med adapter til langt de fleste ventiler. Med i kassen er der til Danfoss RA, RAV, RAVL og M30 gevind.

Den har indbygget temperaturføler, som den regulere rummets temperatur efter. Du kan indstille den ønskede rumtemperatur direkte på enheden eller via app’en (Gratis download i App Store og Google Play).

Du kan justere temperaturen fra 4-28 °C og indstille op til tre tidspunkter på dagen, hvor temperaturen skal sænkes.

Danfoss har udviklet en funktion de kalder “Adaptiv læring” som betyder, at enheden lærer hvornår den skal begynde at varme, når du f.eks. har indstillet den til at stuen skal være 22 °C kl. 7 om morgenen.

Derudover kan det nævnes, at den har “åbent vindue-funktion” som lukker ventilen, hvis temperaturen falder hurtigt. Ligeledes børnesikring og automatisk ventilmotionering, som sikre ventilerne ikke sætter sig fast i løbet af sommeren.

 

 

 

Danfoss Living

Living er storebroen til ECO. Men Link systemet får du alle funktionerne i ECO plus lidt flere smarte funktioner.

Kendetegnet for Danfoss Living er deres NSU betjeningspanel, kaldet Link, hvorfra alle tilsluttede enheder kan styres. Samtidig kan denne enhed også koblet til internettet, så du altid har adgang via den tilhørende app.

Ud over radiatortermostater kan rumtermostater, gulvtermostator og gulvvarmemaster tilkobles.

Sidst men ikke mindst kan Danfoss Link kobles op til Amazon Alexa, så varmen kan styres via din stemme.

 

Ifølge Danfoss kan du spare op til 23 % på varmeforbruget med deres system.

 

 

Tado

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik hos Teknikihjemmet.dk.
I Accept

Den tykke producent Tado har udviklet et smart system til styring af hjemmets varme. Startpakken Tado Smart Radiator V3+ kan ligesom Danfoss Link styres fra din mobil når du ikke er hjemme. 

Derudover kan Tado ligesom Danfoss automatisk lukke ventilen ved åben vindue når du f.eks. lufter ud. En indstilling som dog kan ændres eller vælges at slå helt fra med Tado. Samtidig har den også kalenderfunktionen, så du kan indstille hvornår varmen skal sænkes i huset.

Systemet er kompatibel med Apple HomeKit, Google Assist og Alexa. Med denne funktion kan du styre din ønskede temperatur i rummet med stemmen, Samtidig kan dog også f.eks. spørger Apple’s Siri hvad temperaturen i soveværelset er.

Hvis du ønsker flere funktioner eller bare integration med et andet smarthome produkt, understøtter systemet også IFTTT.

Termostaterne leveres i en kasse med ventiladapterer til de mest normale ventiler.

Den ønskede temperatur i rummet kan indstilles direkte på enheden, via app’en eller i et forudbestemt tidsprogram du laver. Desværre er der ingen børnesikring på enhederne.

Startsæt leveres med en internet-hub, som sørger for du kan kommunikere med dine smarte radiatortermostater uden for hjemmets fire vægge.

Termostaterne måler temperaturen og fugt i rummet meget nøjagtig. En rumføler kan dog være en fordel i større rum, da du her selv kan bestemme hvor temperaturen skal måles.

En af de store fordele ved Tado er deres Auto-assist, som søger for at slukke for varmen automatisk når du ikke er hjemme. Dette fungere ved, at du angiver dit hjem i Tado app, hvorefter den registrerer når du forlader og ankommer. Samtidig sørger Auto-assist for, at varmestyringen tager højde for vejrudsigten.

Tado systemet styres via deres app, som fås til Android og IOS.

Ifølge Tado kan du spare op til 31 % på varmeregningen med deres system. Med Tado’s “Save or Money back” politik, kan du op til 12 måneder efter købet returnere varen, hvis det ikke lever op til forventningerne. Læs mere om dette på Tado hjemmeside her.

 

 

Netatmo

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik hos Teknikihjemmet.dk.
I Accept

 

Elektronikproducenten Netatmo har udviklet mange forskellige smart-home produkter, og selvfølgelig også en smart termostat.

Ligesom de andre systemer fås Netatmo også som en startpakke, hvor du får alt det med du skal bruge for, at komme i gang.

Det er samtidig også muligt, at lave kalenderfunktioner ligeosom deres radiatortermostater automatisk lukker ved åbent vindue.

Netatmo har lavet en Auto adapt funktion, som beregner hvornår det er tid til at skrue op for varmen ift. dine ønskede tidspunkter i tidsprogrammet. Dette beregnes udefra husets isoleringsgrad og udetemperaturen. 

Samtidig analysere systemet dine daglige rutiner, så du får den optimale temperatur i alle rum.

På radiatortermostaterne er der en knap for “Manuel Boost”, som giver dig mulighed for, at give dit rum et ekstra skud varme et par timer.

Fra deres app, som fås til IOS og Android, kan dit hjem indstilles i 4 tilstande. Nat-tilstand, komfort-tilstand, eco-tilstand og komfort + tilstand.

Nat-tilstand sparer på energien når du sover, ved at sænke temperaturen. Du kan f.eks. vælge at temperatuen i stuen skal være 17 grader om natten, imens soveværelset holdes varmt.

Komfort-tilstand er den normale tilstand når du er hjemme og alle rum opvarmes.

Eco-tilstand bruges når du er hjemmefra og sænker temperaturen i alle rum.

Komfort + giver dig mulighed for, at øge temperaturen i udvalgte rum imens resten af huset er i normal komfort-tilstand.

Systemet kan integreres med Apple HomeKit og Google Assistant.

Ifølge Netatmo kan du spare op til 37% på varmeregningen med deres system.

 

 

 

Afslutning

Vi har i artiklen været omkring tre systemer til, at gøre dit varmesystem smart.

Det er svært at konkludere hvilket system der er bedst for dig. Hvilken producent du skal vælge, afhænger dels af design og hvilke funktioner der er vigtig for dig.

Har du spørgsmål til systemerne er du velkommen til at kontakte os.

 

Læs flere artikler om indeklima her.

Har du spørgsmål til artiklen eller har du bare brug for vejledning til dit at vælge dit produkt er du altid velkommen til, at sende en mail på kontakt@teknikihjemmet.dk