Videoovervågning guide 2022

Der kan være mange grunde til, at du som privatperson ønsker videoovervågning af din bolig. Nogle af dem kan være øget tryghed, forebyggelse mod indbrud, praktiske årsager eller noget helt fjerde. Det er i dag både billigt og nemt for enhver, at købe og installere videoovervågning til hjemmet eller virksomheden. Er du på udkig efter overvågning, er der flere ting du bør være opmærksom på. Læs med i denne guide og find det helt rigtige udstyr der passer til dine behov.

Artiklen kan indeholde affiliate-links der gør, at Teknikihjemmet.dk modtager en lille procentdel af fortjenesten hos vores samarbejdspartnere, hvis du vælger at handle hos dem.

 

Videovervågning til erhverv og privat

Opbygningen af systemet er stort set det samme, uanset om du er på udkig efter overvågning til din virksomhed eller bolig. Vi kigger nærmere på de forskellige typer længere nede i artiklen.

Forskellen på om det er erhverv eller privat ligger i lovgivningen. Som privat må du f.eks. ikke filme andet end på det der er på din egen grund. Det er derfor ikke tilladt at filme over mod naboen eller ud på offentlig område. Se alle regler om videoovervågning hos Datatilsynet.

 

Forbyggende mod indbrud

Virke videoovervågning forbyggende mod indbrud? Ja det gør det måske, men der er ingen garantier. At forbygge mod indbrud handler altid om, at gøre flere ting. Hvis du bruger sund fornuft og sætter dig i indbrudstyvens sted kommer du langt. En kombination af, at gemme værdigenstande væk, sørger for døre og vinduer er sikre, lys omkring ejendommen og videoovervågning. Samlet set giver det god chance for, at tyven vælger et andet hus. Ifølge statistikkerne er Danmark er vi ikke gode til, at sikre os mod indbrudstyve. Vi er en af de lande i Europa med flest indbrud pr. indbygger. Samtidig har meget få private overvågning i forhold til andre lande, hvilket muligvis kan kædes sammen med den meget lave opklaringsprocent af indbrud i Danmark.

 

Læs også vores guide til tyverialarm 

 

Hvilket overvågningskamera skal jeg vælge?

Der findes utallige forskellige typer overvågningskamera på markedet. Nogle er bedre end andre, ligesom priserne er enormt forskellige. Afhængig af hvad formålet med din videoovervågning er, vil der være forskel på både pris og type. Vil du f.eks. have kamera op indendørs eller udendørs? Hvor vigtig er kvaliteten på kameraet? Har du mod på at trække kabler eller skal det være trådløst og på batteri? Vi ser nærmere på typerne her.

Kameratyper

De to mest almindelig typer af overvågningskamera er dome og bullet. Kvalitet og funktion på de to kameratyper er stort set ens. Dog er dome normalvis mere hårdfør overfor hærværk. Derfor handler valget om de to kameratyper til dels hvilket udseende man ønsker og om kameraet er placeret i en højde hvor tyven kan nå. Det er nemlig ikke muligt, at dreje linsen på et dome kamera som det er på et bullet. Billederne herunder viser de to typer.

Et Dome kamera er indbygget i en glaskuppel og beskyttet mod hærværk.

 

Et bullet kamera er den klassiske type, som bør sættes i en højde hvor tyven ikke kan nå.

IP eller analog

Når et kamera er monteret og optager er den forbundet til enten husets netværk eller et datakabel til en harddiskoptager. Engang var alle kameraer analoge og forbundet med datakabel. Kvaliteten på de optagede billeder er med denne teknologi ikke ret god. Med den teknologiske udvikling blev der udviklet flere og flere kameraer med IP/netværks kommunikation. Denne type fås i alle kvaliteter, lige fra utydelig billeder til skarp 4K kvalitet.

Det er dog stadigvæk muligt, at finde webshops som sælger kameraer med den gamle analoge teknologi. Det kan ikke anbefales at købe disse da kvaliteten er noget ringere og installationen mere omfattende og begrænset.

 

Kablet eller Wifi?

Netværkskameraer fås både som kablet hvor et netværks-kabel skal trækkes hen til kameraet og med trådløs netværk som kan kobles på boligen WIFI. Der er fordele og ulemper ved begge opkoblinger. Med et kablet kamera er der noget arbejde i, at få trukket netværkskabler rundt. Til gengæld belaster du ikke huset WIFI for de øvrige brugere. Fordelen med de trådløse udgave giver næsten sig selv. Her sparer du besværet og tiden med kablerne, men det kan muligvis også belaste dit trådløse netværk i huset.

 

 

Strøm til kameraet

Når du har valgt om kameraet skal forbindes kablet eller trådløst, skal du vælge hvordan det får strøm. Der er tre måder at forsyne et overvågningskamera.

POE (Power over Ethernet) giver kablet strøm igennem netværkskablet. Det betyder du kun skal trække ét kabel, men hver opmærksom på at kameraet understøtter denne funktion.

En anden metode er en almindelig stikkontakt med 230V, hvori kameraets strømforsyning monteres. Dette kræver naturligvis en stikkontakt i nærheden af kameraet eller en forlængerledning dertil.

Den sidste metode er den nemmeste i forhold til installationen. Nogle kameraer har nemlig indbygget batteri og kræver derfor ingen kabelinstallation. Ulempen er så selvfølgelig at disse batterier skal skiftes engang imellem.

 

Sådan optager du hvad kameraet filmer

Med videoovervågning er det ikke kun rart, at kunne se hvad der sker lige nu, men også hvad der er sket tidligere i og omkring din bolig. Derfor bør kameraets optagelser lagres, så det er tilgængeligt senere. Der er flere måder, at gemme optagelserne fra dine overvågningskamera.

 

SD-kort

Nogle kameraer har plads til et SD-kort som kan lagre optagelserne. Fordellen ved denne løsning er, at du billigt og nemt kan gemme optagelserne. Samtidigt kan du ofte tilgå kameraet via en app på dine telefon, hvor du har mulighed for at se live eller tidligere optagelser. Ulempen ved denne løsning er, at tyven kan tage kameraet og optagelserne med sig, hvis ikke kameraet sidder tilpas højt. Et kamera med indbygget WIFI og SD-kort vil være den hurtigste og nemmeste måde, at få installeret et overvågningskamera. Her har du kun brug for strøm til kameraet og resten kan du klare fra mobilen.

 

Harddiskoptager

En harddiskoptager sælges tit sammen med et par kameraer, som et komplet sæt. Harddiskoptageren placeres et sikkert sted indendørs og optager fra et eller flere kameraer. Denne løsning er dyrere end modellen med SD-kort, men også mere sikker. Tyven skal trosalt først bryde ind og derefter finde harddiskoptageren, før du mister dine optagelser. Der findes modeller som kan tilgås udefra via en APP, lige som forrige model.

 

Computer

Hvis du har en gammel computer stående, kan du også bruge denne som en harddiskoptager. Der findes mange forskellige gratis software på nettet som nemt installeres. Sikkerheden er ligesom harddiskoptageren og du kan også her optage fra flere kameraer på samme tid. Vil du øge sikkerheden kan du tilkoble en Dropbox, Google Drev eller ligende. På den måde vil optagelserne på ligge lokalt på din computer og sikkert ude i skyen.

 

Ulempen ved at optage hvad kameraet filmer

Når du er på arbejde, til familiefødselsdag eller på ferie er rart, at kunne se hvad der sker derhjemme. Det er dog sjældent, at du har behov for det når du selv er hjemme. Samtidig vil nogle kunne føle sig overvåget derhjemme, særligt hvis du installere kameraerne indendørs. Sikkerheden i kameraerne og på harddiskoptagerne er ligesom alt anden elektronik. Du skal bruge adgangskoder for, at få adgang og er er højst sandsynligt tilkoblet huset router, som har en firewall som beskyttelse. Alligevel er intet jo umuligt for den hacker der gerne vil ind på dit netværk, så du kan aldrig være sikker.

Denne problematik kan dog løses, på flere måder. Du bør overveje, at slukke dine overvågningskamera eller netværket til dem når du er hjemme. Umiddelbart er det nemmest, at slukke for strømmen. At afbryde netværksforbindelsen vil kræve opdeling kameraernes kabler på andre switche end husets øvrige udstyr.

At slukke for strømmen lyder måske noget bøvlet, men det behøves det ikke, at være. Du kan f.eks. bruge en trådløs stikkontakt fra Philips Hue, som kan styres direkte fra din telefon eller et tryk på væggen ved hoveddøren.

 

Læs også vores Guide til Philips Hue 

Hvad skal du så vælge?

Der er flere valg du skal tage inden du køber dit overvågningskamera. Vi har i artiklen synliggjort de væsentligste og du ved måske allerede nu hvad retning du vil gå i. Valget du tager afhænger også af hvad formålet med overvågningen er. Knivskarpe billeder fra dine overvågningskamera koster mere end hvis du blot vil kunne se nogenlunde billeder hvor personer og nummerplader stadigvæk kan genkendes.

Vil du have anerkendte mærker og hurtig levering findes der Arlo og lignende kamera som kan bestilles fra danske webshop.

 

Har du tålmodighed til, at vente lidt længere tid på leveringen er der mange penge at spare i Kina. Her kan du få kamera med lige fra nogenlunde opløsning til knivskarpe billeder for væsenlig mindre beløb. Se f.eks. kameraet fra TPTEK:

 

Eller tag et kig på resten af udvalget i Kina her:

 

Vi håber du fik svar på alle dine spørgsmål til overvågningskamera til hjemmet eller din virksomhed. Har du spørgsmål til artiklen eller har du bare brug for vejledning til dit at vælge dit produkt er du altid velkommen til, at sende en mail på kontakt@teknikihjemmet.dk